Apa pe Lună, o realitate: ce țară a făcut marea descoperire
De decenii întregi, oamenii de știință încearcă să afle răspunsul la această întrebare. Există apă pe Lună? Se pare că o nouă descoperire confirmă ceea ce se bănuia.
Stația de cercetare Chang’e-5, din China, a găsit apă pe suprafața Lunii, marcând o adevărată premieră pentru oamenii de știință. Aceștia au acum dovezi concludente, de la fața locului, că prețioasa substanță se află pe singurul satelit natural al Pământului.
Chinezii au dat lovitura: au descoperit apă pe Lună
Într-un studiu publicat în Science Advances, cercetătorii chinezi susțin că landerul a detectat semne de molecule de apă sau hidroxil, un component chimic înrudit cu H2O. Chang’e-5 a folosit un spectrometru pentru a analiza compoziția regolitului, în imediata apropiere a locului de aterizare a acestuia. S-a descoperit că solul avea o concentrație de apă destul de mică, comparativ cu ceea ce se aștepta – cu alte cuvinte susținerea vieții pe Lună încă nu este posibilă. Chiar și așa, descoperirea este una importantă, deoarece ea ar putea schimba tot ceea ce știm, în acest moment, despre Lună, dar și despre Cosmos.
Oamenii de știință chinezi bănuiesc că moleculele au ajuns pe Lună printr-un proces numit implantare vântului solar. Particulele încărcate, provenite de la Soare, ar fi condus atomii de hidrogen pe suprafața Lunii, unde ar fi fuzionat cu particulele de oxigen pentru a forma apa și hidroxilul.
Studiul original se bazează pe descoperirile publicate de NASA, în 2018. La vremea respectivă, s-au găsit dovezi ale apei pe suprafețele luminate ale Lunii, cu ajutorul un telescop pe infraroșu. Timp de zeci de ani, oamenii de știință au crezut că Luna era complet uscată, din cauza atmosferei aproape inexistente. În lipsa atmosferei, aceștia au tras concluzia că moleculele de apă nu au cum să fie susținute, în prezența radiațiilor solare.
În mod evident, descoperirea, oricât de importantă ar fi, nu garantează că, pe viitor, am putea să colonizăm Luna. Cu toate astea, reprezintă un început bun.